בפנטן פלוס - המומלצת ביותר לחיטוי וריפוי לאחר הבריתבפנטן פלוס - המומלצת ביותר לחיטוי וריפוי לאחר הברית

טקס ברית מילה: כל מה שצריך לדעת לפני

שתפו

שתפו בפייסבוק שתפו בוואטסאפ שתפו במייל
מדריך מעשי מקוצר

ברית מילה נחשבת לאחת המצוות העתיקות והחשובות ביותר ביהדות, הטקס הדתי מסמל את כניסתו של האדם לברית שנכרתה בין אלוקים לאברהם אבינו. על פי המסורת היהודית חובה למול כל זכר יהודי בדיוק ביום השמיני ללידתו, אלא אם עורכים את הטקס למבוגר העובר הליך גיור.


את הטקס נהוג לחגוג עם בני המשפחה, קרובים וחברים, הטקס נערך על ידי מוהל מוסמך ומנוסה. הטקס המרגש מלווה את העם היהודי לאורך הדורות, גם בימים קשים בעבר בהם נרדפו היהודים היה נהוג למול את התינוקות.

טקס ברית מילה : אחת משתי מצוות ה-עשה

על פי ההלכה היהודית חובה למול כל תינוק יהודי זכר ביום השמיני ללידתו, זו אחת משתי מצוות העשה, כאשר המצווה חלה על אביו של הפעוט. אברהם אבינו היה האדם הראשון בהיסטוריה שעבר ברית מילה, הטקס נערך בהיותו בן 99 שנים. בגלל חשיבות המצווה יש לקיימה בדיוק בגיל שמונה ימים ללידת התינוק, ואין לדחות את הטקס מפאת שבת, חג ואפילו יום כיפור.

 

למרות חשיבות מצוות המילה, ישנם מקרים מסוימים בהם ניתן לקבל פטור מהמצווה מחמת אונס או סכנה מוחשית לחיי הפעוט, לדוגמה תינוק הסובל מבעיה גנטית של קרישת דם ובמקרים בהם אחיו של הפעוט נפטרו בגלל המילה.

מהן ההכנות הנדרשות לפני ברית מילה?

חשוב להבהיר כי ברית מילה נחשבת לטקס יהודית מסורתי ועתיק יומין, אך בשנים האחרונות החלו להישמע קולות נגד המנהג מסיבות שונות. אין אנו דנים במדריך זה בטיעונים בעד ונגד הברית, ומדריך זה לא נועד להכריע בשאלה האם לבצע את הטקס על ידי מוהל או להעדיף ברית מילה על ידי רופא. המדריך נועד להעניק ידע נחוץ להורים הטריים ובעיקר לאם הנרגשת שרק ילדה את הפעוט, לכן לאחר שמקבלים החלטה למול את התינוק רך הימים מומלץ לחפש מוהל מוסמך ואמין המחזיק באישור ממשרד הבריאות, ולא לקחת סיכונים מיותרים.

 

כמו כן, כדאי לרכוש ערכה סטרילית לברית מילה, הערכה מכילה את כל הציוד הנדרש למוהל או לרופא מוהל, וכך ניתן להפחית סכנת זיהומים ולמזער סיכונים נוספים. יש לזכור כי ברית מילה מוגדרת כהליך כירורגי לכל דבר, כאשר לרוב עורכים את המצווה בבית או באולם אירועים, במקום פתוח ולא סטרילי, לכן חשוב לרכוש את הערכה הסטרילית המיועדת לשימוש חד פעמי.

 

ובכן, ההכנות לברית מתחילות למעשה רק לאחר לידת התינוק, כמובן לאחר לידת זכר. להורים הנרגשים יש ימים ספורים בלבד להיערך לקראת הטקס ולדאוג לפרטי האירוע, להזמנת אורחים וכמובן לתאם עם מוהל מוסמך או להזמין רופא מוהל מקצועי.

לקראת הטקס ההולך ומתקרב, רגע לאחר הלידה, יש להכין את רשימת הציוד הבאה לברית:

  • חיתולי בד נקיים ואיכותיים, כדאי לרכוש לפחות 4 חיתולים.
  • מספר טיטולים חד פעמיים בהתאם למידת התינוק.
  • משחה איכותית לחיטוי האזור, מומלץ לרכוש משחות חיטוי כמו ויטה מורפן או בפנטן פלוס.
  • טליתות, כיפות וכרית ייעודית לברית מילה.
  • מוצץ לתינוק, כדאי לטבול את המוצץ במעט יין כדי להרגיע את התינוק אחרי הברית.
  • שמן פרפין לשימון האיבר של הפעוט ולמניעת הידבקותו לחיתול אחרי המילה.
  • משחת אלחוש להרדמה מקומית של האזור ולהפחתת כאבים.
  • פדים נקיים וסטריליים.
  • תחבושת מסוג קואלגן לחבישת המקום.
  • בקבוק יין כשר.
  • מצלמה דיגיטלית או סמארטפון משוכלל לתיעוד האירוע, או הזמנת צלם אירועים מקצועי.

ספירת שמונה ימים מרגע הלידה

הורים רבים תוהים כיצד מחשבים את שמונת ימי המילה, ומתי בדיוק יש לקיים את הטקס החשוב על פי כללי ההלכה. לכן כדאי לדעת כי על פי המסורת כל עוד הפעוט נולד לפני השקיעה נהוג לספור את יום הלידה כיום הראשון. אם התינוק נולד אחרי השקיעה הרי רק היום למחרת נחשב ליום הראשון.

במידת הצורך ניתן להיעזר בצוות הרפואי המנוסה בבית החולים או לפנות לרב מוכר או מוהל השולטים בכללי ההלכה.

האם יש נסיבות המחייבות דחיית או ביטול טקס המילה?

מצוות המילה מחייבת למול בגיל שמונה ימים כל זכר יהודי, עם זאת ישנן נסיבות הקשורות בעיקר למצבו הגופני של הפעוט אשר מחייבות את דחיית הטקס. את טקס המילה ניתן לקיים בבטחה כל עוד:

  • האיבר של הפעוט תקין.
  • מצבו הבריאותי של התינוק מאפשר את הליך המילה והוא אינו סובל מסיבוכים רפואיים.
  • הפעוט שוקל לפחות 2.5 ק"ג.
  • בבדיקה רפואית מגלים כי רמת הבילירובין מתחת ל-14 מ"ג לדציליטר.
  • אין חשש לצהבת.

רגע לפני השחרור מבית החולים כדאי להתייעץ עם הצוות הרפואי המנוסה על מנת לברר האם התינוק בריא ויכול לעבור ללא כל חשש את ברית המילה.

איך לבחור מוהל מקצועי לניהול הברית?

ברוב המקרים האב בוחר מוהל מאחר וזו מצוותו לפי ההלכה היהודית. אגב, כדאי לדעת כי במסורת היהודית ניתנה לאם הבחירה בשם הילוד. ראוי לציין כי יש היגיון בקיום הטקס לאחר שמונה ימים מרגע לידת התינוק מאחר ובגיל צעיר סובלים פחות מההליך הכירורגי, לכן לא כדאי לדחות את הטקס.

 

כדאי לדעת כי בעבר ניתנה פחות חשיבות להסמכת המוהל, ורבים הזמינו מוהל מוכר שביצע את טקס המילה לאחד מילדי המשפחה, אצל קרובים, שכנים או חברים. כיום הנושא נמצא תחת פיקוח והשגחה קפדנית יותר, לכן בעת בחירת מוהל יש להקפיד על מוהל מוסמך בעל אישור בתוקף מוועדת הפיקוח על מוהלים.

 

במידה ומחליטים להזמין מוהל רופא יש לוודא כי זהו רופא כירורג בעל כל האישורים הנדרשים וכי ברשותו גם הסמכה מטעם ועדת הפיקוח על מוהלים. ניתן לקרוא חוות דעת על מוהלים באינטרנט, כדאי גם לפנות לפחות ל- 2 או 3 מוהלים מומלצים מאחר ולעתים הם עמוסים בעבודה.

 

כדאי לשוחח עם המוהל או רופא מוהל לפני תיאום סופי, אפשר לבקש רשימת ממליצים כדי לשוחח עמם, וחשוב לוודא כי המוהל המוסמך בעל ניסיון של לפחות חמש שנים בתחום. במהלך השיחה יש לוודא עם המוהל כי הוא מגיע רק עם כלי מילה סטריליים וכי הוא משתמש בכלים חד פעמיים בברית, אין לקחת סיכון מיותר עם מוהל הטוען כי יש לו את הסכין שלו וכי הוא מבצע סטריליזציה של סכין החיתוך לפני הטקס באלכוהול.

 

ראוי לציין כי שיעור הזיהומים לאחר ברית מילה נמוך ביותר, מעטים המקרים בהם ההליך מסתבך, לכן ניתן לבצע אותו בבית כנסת, בבית או באולם אירועים, כל עוד שומרים על סטריליות ובוחרים במוהל מקצועי ומנוסה.

הכנות לברית מילה - מה צריך לברית מילה מוצלחת
דחיית ברית מילה

שתפו

שתפו בפייסבוק שתפו בוואטסאפ שתפו במייל