צהבת ילודים היא תופעה נפוצה מאוד, ומופיעה אצל כ-40 אחוזים מהתינוקות. לרוב, היא לא מופיעה כבר בלידה, אלא יומיים או שלושה לאחר מכן. למרות השם של המחלה, אין קשר בינה לבין מחלת הצהבת המדבקת והמסוכנת של מבוגרים.
צהבת ילודים נגרמת כתוצאה מחומר שנקרא בילירובין. הוא נוצר במהלך פירוק כדוריות דם, ומכיוון שיילודים נולדים עם כמות כדויות דם גדולה יחסית – רמות הבילירובין עלולות להיות גבוהות. החומר הזה מפורק על ידי הכבד, אך הוא לא מפותח דיו בקרב ילדים רכים ולא תמיד הוא מצליח להתמודד עם כמויות הבילירובין הגבוהות. הצבע הצהוב מגיע מצבעו של הבילירובין שמתרכז בעור התינוק.
לתינוקות עם סוג דם A או B, שנולדים לאם עם סוג דם O, יש סיכוי גבוה יותר לצהבת ילודים. הסיבה לכך נעוצה בנוגדנים שנמצאים בדם האם, העלולים לעבור דרך השליה ולגרום לפירוק מהיר של כדוריות דם. בנוסף, גם לפגים, לתינוקות שסובלים ממחסור באנזים G6PD (מוכר יותר כרגישות לפול) ולתינוקות שנולדו בלידה מכשירנית יש חשש גבוה יותר לצהבת ילודים. במידה ולילד קודם במשפחה היתה צהבת ילודים – הרך הנולד נמצא בסיכון גבוהה יותר ללקות במחלה.
צהבת ילודים שכיחה יותר אצל תינוקות שיונקים חלב אם באופן מלא, לעומת אלה שניזונים מתחליפים. מומלץ לנשים מיניקות להניק בין שמונה ל-12 פעמים ביום במשך הימים הראשונים שלאחר הלידה.
האם מדובר במחלה מסוכנת?
ברוב המקרים מדובר במחלה שאינה מזיקה. עם זאת, ישנם מקרים נדירים שבהם רמות הבילירובין גבוהות מאוד ואז יש חשש לנזק מוחי. כדי למנוע רמות גבוהות מדי של בילירובין, תינוקות רבים מוזמנים לביקורת חוזרת תוך יממה מאז שחרורם מבית החולים לאחר הלידה. במקרים אחרים, הבדיקה תיעשה בתוך יומיים או שלושה לאחר השחרור מבית החולים על ידי רופא ילדים או אחות טיפת חלב.
כיצד בודקים אם לתינוק יש צהבת ילודים?
הדרך הראשונית לדעת זאת היא פשוטה מאוד – אם התינוק סובל מעודף בילירובין, עורו יקבל גוון צהוב. כדאי לבדוק את עורו של הרך הנולד באור טוב. ברוב המקרים, הצהבת מתחילה באזור הפנים, וככל שרמות הבילירובין עולות, כך הצבע מתקדם אל עבר החזה, הבטן, הידיים והרגליים. גם החלק הלבן של העיניים (הלחמית) הופך לצהוב. חשוב לזכור שקשה יותר לזהות צהבת ילודים בקרב תינוקות כהי עור.
אחת הדרכים לטפל בצהבת ילודים היא בפוטותרפיה – חשיפת התינוק לאור בעל אורכי גל מיוחדים. האור מפרק את הבילירובין שמרוכז בעור התינוק. במהלך הטיפול, התינוק שוכב כשעורו חשוף תחת האור המיוחד, כאשר עיניו מכוסות. במהלך הטיפולים יש לבדוק את רמות הבילירובין כדי לוודא שהן במגמת ירידה. בדרך כלל הטיפול הזה יעיל, אך ישנם מקרים בהם יש צורך בטיפולים נוספים, ובהם מתן נוגדנים או החלפת דם התינוק.
טיפול בפוטותרפיה בבית חולים
האם צהבת ילודים דוחה ברית מילה?
ההלכה היהודית אוסרת לערוך ברית מילה לתינוק שסובל מצהבת, וגוון עורו צהוב יחסית לבני גילו. הרבנות הראשית ממליצה לדחות את ברית המילה כל עוד רמות הבילירובין גבוהות מ-12-13 מ"ג. ככל שהמחלה חמורה יותר, כך דחיית ברית המילה תהיה ארוכה יותר.
בדרך כלל, שיא הצהבת מגיע ביום החמישי לאחר הלידה, וביום הזה כבר ניתן לשער אם ניתן יהיה לקיים את הברית במועדה כמתוכנן. על הרופאים לבדוק לאיזה שיא הגיעו רמות הבילירובין בגופו של התינוק, והאם יש מגמת ירידה או לא.
הסיבה העיקרית לדחיית טקס ברית המילה במקרה של צהבת ילודים היא החולשה ממנה סובל התינוק. במהלך המחלה התינוק ישנוני והסבילות שלו לכאב יורדת. כמו כן, רמות גבוהות של בילירובין משפיעות על קרישת הדם, דבר שמגביר את החשש לדימומים.
פתרונות נוספים
ובכן בעיה של צהבת שצצה לפני הברית משבשת את לוח הזמנים, המוהל אברהם סילם מספר על סגולות להורדת הצהבת.
ראשית, כששומעים על צהבת שמתפתחת אצל התינוק, כדאי להניח אותו מתחת קרני השמש למקסימום 3 או 4 דקות ובכלל להשאיר אותו במשך היום בחדר מואר בקרני השמש, לא ישירות עליו וזה מה שיגרום להורדת הצהבת.
סגולה נוספת להורדת הצהבת: יש לקלחו באמבטיה ובו בזמן להכניס דג נוי קטן לתוך האמבטיה. יש חובה שהטבור יהיה בתוך המים אחרת לא יהיה סנכרון בן הדג לטבור התינוק.
המוהל אברהם סילם מדווח על מקרים רבים שההורים התייאשו מברית בזמנה ובסגולה זו הברית התקיימה בזמנה.
מידע רפואי על צהבת הילוד – Neonatal jaundice בויקירפואה