מזל טוב! נולד לכם בן זכר, או שבשעה טובה אתם מצפים לו בקרוב. כמו הורים רבים, סיכוי סביר שגם אתם חושבים לא מעט על טקס ברית המילה הצפוי, וייתכן שגם אתם חוששים לקראת הטקס הזה, שכן בסופו של דבר מדובר בפעולה כירורגית לכל דבר. הורים רבים לא יודעים למה לצפות, הרי רק לפני ימים ספורים הם הפכו להורים מאושרים.
אז מה זה בעצם ברית מילה?
ברית מילה היא טקס של חיתוך העורלה אצל יהודים זכרים. ברוב המקרים ברית המילה מתבצעת ביום השמיני לאחר הלידה, אך במקרה שמישהו מעוניין להתגייר, הוא חייב לעבור ברית מילה גם בגיל מאוחר יותר. ביהדות, ברית מילה היא אחת ממצוות העשה העיקריות, אך פעולת חיתוך העורלה (מילה) אינה ההיבט היחידי בטקס הדתי, שמדגיש את הברית שכרת השם עם אברהם אבינו בתורה.
יש הרואים בטקס ברית מילה צעד להפיכת האדם לשלם יותר, כמו חיתוך חבל הטבור לאחר הלידה. יש הרואים בעורלה סרח עודף בגוף הגבר, ולכן פעולת החיתוך וההסרה שלה הופכת את האדם לשלם. בהגות היהודית נכתב כי ברית מילה נועדה בין השאר כדי להזכיר תמיד לנימולים את הציווי האלוהי לרסן את התאווה.
במאמר הזה תוכלו למצוא את כל המידע שאתם חייבים לדעת לפני שעורכים את טקס ברית המילה, רקע והיסטוריה של הטקס אצל העם היהודי ועמים אחרים ומה החשיבות שלו, הדרכה מפורטת לכל שלב ועד הטיפול בתינוק לאחר הברית.
כדי לסייע להורים הצעירים להפיג את החששות ולהבין לקראת מה הם הולכים, המאמר הזה יוכל לעזור לכם להבין כיצד להתנהג עם התינוק לפני הברית, לאחריה, ולמה צריך לשים לב כדי לוודא שהתינוק בריא ועובר את הברית בלי סיבוכים מיותרים.
קחו לעצמכם כמה דקות וקראו את המאמר הזה, שיוכל לעשות לכם סדר בראש ושקט נפשי לקראת הברית. גם כך הטקס הזה יכול להיות מלחיץ עבור הורים רבים – אז עדיף לכם להגיע כמה שיותר מוכנים מראש.
ניתן לשלוח שאלות בוואטסאפ או בטופס צור קשר ותיענו בהקדם בשמחה
רגע! עוד משהו, לפני שאתם ממשיכים, צפו בטקס ברית מילה שמח במיוחד
מאיפה מצוות המילה התחילה?
ברית המילה מצוינת כבר בתורה, ולפיה הראשון שערך ברית מילה היה אברהם אבינו. בפרשת לך לך הבטיח השם לאברהם כי הוא ירבה את צאצאיו, יוציא מהם עמים גדולים ומלכים וייתן לו ולצאצאיו את כל ארץ כנען. בתמורה להבטחות של השם, אברהם, שהיה אז בן 99, התחייב למול את עצמו ואת כל צאצאיו לאורך הדורות.
השם דורש מאברהם למול את עצמו ואת כל צאצאיו, כפי שכתוב "זֹאת בְּרִיתִי אֲשֶׁר תִּשְׁמְרוּ בֵּינִי וּבֵינֵיכֶם וּבֵין זַרְעֲךָ אַחֲרֶיךָ הִמּוֹל לָכֶם כָּל-זָכָר: וּנְמַלְתֶּם אֵת בְּשַׂר עָרְלַתְכֶם וְהָיָה לְאוֹת בְּרִית בֵּינִי וּבֵינֵיכֶם". התורה מדגישה כי ברית המילה צריכה להיערך בגיל שמונה ימים, ואף מדגישה את החובה לעשות זאת, תוך הבהרה כי מי שלא יעבור ברית מילה, "וְנִכְרְתָה הַנֶּפֶשׁ הַהִיא מֵעַמֶּיהָ אֶת-בְּרִיתִי הֵפַר".
כמו מצוות רבות המופיעות בתורה, על אף שברית המילה מוזכרת מספר פעמים באופן מפורש, הכתוב לא מסביר כיצד יש לערוך את המצווה הזאת במדויק. חכמי הדת במשנה ובגמרא, כמו גם רבנים במשך הדורות הבהירו כיצד יש לבצע את הטקס במדויק.
מדוע עורכים ברית מילה דווקא ביום השמיני ללידה?
יהודים עורכים ברית מילה בעקבות הציווי האלוהי לאברהם כפי שהוא מופיע בתורה. במקביל לציווי שקיבל אברהם אבינו בפרשת לך-לך, חכמי הדת הביאו טעמים נוספים לקיום המצווה במהלך השנים.
הברית מהווה בין השאר סימן קבוע לקשר של העם היהודי עם בורא עולם, ויש פרשנים שהסבירו כי הברית היא סימן לעבדות שלנו מול השם, כמו שאדונים היו מסמנים את גוף עבדיהם בימים עברו. עוד ציינו חכמים כי מעשה הברית מבדיל את העם היהודי משאר אומות העולם.
התורה מחייבת לערוך את ברית המילה ביום השמיני ללידה, אך גם כאן הגדילו הפרשנים לעשות ומצאו הסברים נוספים לקיום המצווה דווקא ביום הזה. בין השאר, אנשי הדת מסבירים כי ברית המילה נעשית ביום השמיני כדי לתת לתינוק זמן להתחזק לקראת הפעולה הכירורגית הזאת. על פי הזוהר, על הילד לעבור שבת אחת לפני הברית כדי להתכונן רוחנית לטקס.
עם זאת, ישנם כמה גורמים שמשפיעים על הזמן שבו ניתן לערוך את הטקס. בין הגורמים המשפיעים על יום ביצוע הברית ניתן למנות כמה גורמים בריאותיים ורפואיים, ובהם משקל היילוד, מצבו הרפואי ומחלות מהן הוא עשוי לסבול כגון צהבת ילודים ומחלות נוספות.
מצוות ברית המילה נחשבת למצווה כה חשובה, עד שאפילו היא דוחה את מצוות שמירת השבת ויש חובה לקיים ברית מילה במועדה גם אם היא יוצאת בשבת עצמה.
רק יהודים עורכים ברית מילה? מה עם עמים אחרים?
לא רק יהודים עורכים טקס ברית מילה. בנצרות העתיקה הקפידו המאמינים למול את ילדיהם, עד שבכירי הדת הנוצרית קבעו כי לברית המילה אין עוד תפקיד חשוב בקשר שבין בני האדם לאל בעקבות הצליבה של ישו. עם זאת, כיום רוב הזרמים בנצרות מגלים יחס נייטרלי בנוגע לברית המילה. הם לא מחייבים עריכת ברית מצד אחד וגם לא אוסרים לקיים אותה, מצד שני. מנגד, בכנסייה האורתודוכסית המזרחית, מילת גברים עדיין נחשבת למצווה.
גם לאסלאם הגיעה ברית המילה, שהייתה נפוצה בקרב השבטים הערביים עוד בימים שלפני האסלאם. באותם ימים ברית המילה הייתה טקס פולחן ונורמה לאומית, ולאחר מות נביא האסלאם מוחמד, היא גם נכנסה להלכה המוסלמית וקיבלה גוון דתי. בניגוד ליהדות, בקוראן אין אזכור מפורש לברית המילה, אך ישנה התייחסות למצווה שמילא אברהם, ועל פי האמונה המוסלמית, מאז ימיו לא הקיף אף אדם לא נימול את האבן השחורה בכעבה שנמצאת במכה, ואליה עולים מאות אלפי מוסלמים בכל שנה.
מבחינת האסלאם, תפילתו של מי שאינו נימול אינה מתקבלת, אסור לו לקיים את מצוות העלייה לרגל, אסור לו להעיד במשפט והוא לא יכול לשחוט בהמה לאכילה. בניגוד ליהדות, הדת המוסלמית לא קובעת באיזה גיל יש לעבור ברית מילה, והוא משתנה בין תרבויות שונות, כאשר לרוב היא מבוצעת בין היום השביעי ללידה לבין היום הארבעים. עם זאת, ישנן תרבויות בהן ברית המילה נעשית בגילאים מאוחרים הרבה יותר – עד גיל 13 שנה.
מי חייב לעבור ברית מילה?
ההלכה היהודית מחייבת לעשות ברית מילה לכל זכר. גם תינוק שנולד נימול חייב לעבור טקס "הטפת דם ברית", ובו מבצעים דיקור מינימלי של עור הפין כדי להקיז ממנו טיפת דם המסמלת את ברית המילה ואת הברית בין הרך הנולד לבין הבורא.
בנוסף לכל תינוק יהודי שחייב לעבור ברית מילה, גם מי שמעוניין להתגייר ולהצטרף לדת היהודית מחוייב לעבור ברית מילה.
על אף שלא מדובר בחוק או בתקנות של המדינה, וברית מילה גם לא שייכת להגדרת המעשים הרפואיים המוגדרים בפקודת הרופאים, רוב הבנים בישראל עברו ברית מילה.
אברהם אבינו ועד היום – ההיסטוריה של המצווה החשובה
הראשון שעבר ברית מילה על פי היהדות, הוא כאמור אברהם אבינו. בניגוד לרוב טקסי הברית כיום שנערכים לתינוקות בני שמונה ימים, אברהם מל את עצמו כשהיה בן 99 שנה. הוא עשה זאת בעקבות ציווי למול את עצמו ואת כל הדורות שיבואו אחריו. באותו מעמד הוא מל את עצמו, את ישמעאל בנו ואת כל עבדיו. לאחר מכן, לאחר לידת בנו השני יצחק, מל אותו אברהם כשהיה בן שמונה ימים.
המצווה עברה מאב לבן, וכאשר הגיע תורו של יוסף, הנין של אברהם, שהפך להיות מלך מצרים, הוא הפיץ את ברית המילה בקרב תושבי מצרים. ההגות היהודית מספרת כי בימי הרעב ששרר במצרים באותם ימים, התנה יוסף את חלוקת האוכל בברית המילה.
למרות זאת, לאחר מותו של יוסף הפסיקו בני ישראל את ברית המילה והחלו להיטמע בתושבים המקומיים. ברית מילה מוזכרת בתורה שוב, הפעם בספר שמות, לאחר שמשה קיבל על עצמו את השליחות האלוהית להוציא את בני ישראל ממצרים, אשתו של משה מלה את אחד מבניה.
עם היציאה ממצרים, ציווה השם את משה למול את כל העם, פרט לשבט לוי ששמר על המסורת גם בימי העבדות הקשים במצרים.
במהלך ההיסטוריה ועם הכיבושים השונים של ארץ ישראל והגלויות ששלחו את עמינו לכל תפוצות העולם, גזרו שליטים שונים גזירות קשות על העם היהודי, ובין השאר אסרו עליהם לערוך ברית מילה. באותם ימים מסרו הורים רבים את נפשם רק כדי לקיים את המצווה הזאת.
ההתעקשות של הורים יהודים לאורך כל הדורות למול את בניהם, גם תוך סיכון חייהם וחיי ילדיהם, הביאה לכך שבניגוד למצוות רבות בהלכה היהודית, ברית המילה היא מצווה שנותרה נפוצה מאוד בקרב עם ישראל.
מתי עורכים את טקס ברית המילה?
ברית מילה אמורה להתבצע ביום השמיני להולדת הבן, ויש לערוך אותה בשעות היום. כך לדוגמא, ילד שנולד ביום שלישי לפני השקיעה, יעבור ברית מילה ביום שלישי שבוע לאחר מכן. עם זאת, אם הילד נולד בערב לאחר שקיעת השמש, ברית המילה שלו תהיה לאחר שבוע ויום, כך שאם תינוק נולד ביום שלישי בערב, הברית שלו תיערך ביום רביעי.
כדאי לדעת שאם התינוק נולד בחלון הזמן שבין שקיעת השמש לבין זמן יציאת הכוכבים, יש לשאול רב לגבי תאריך ביצוע הברית. זאת מכיוון שלחלון הזמן הזה, שנמשך כעשרים דקות, יש השלכות הלכתיות.
במידה והתינוק לא בקו הבריאות או לא שוקל מספיק, ייתכן שהברית תידחה עד שהוא יגדל קצת ויבריא.
טקס ברית מילה דוחה שבת, ואם הוא נופל על יום השבת, יש לקיים אותו במועדו. עם זאת, אם הטקס נדחה בגלל עניינים רפואיים – אסור לקיים אותו בשבת. בנוסף, ישנן עדות שלא נוהגות לערוך טקס ברית מילה בימי חמישי או שישי במידה ומדובר על ברית שנדחתה.
מבחינה רפואית כדאי לדעת שככל שהתינוק צעיר יותר, כך ההליך הכירורגי הזה כואב לו פחות. ככל שדוחים את הברית, התינוק עלול לסבול מכאב גדול יותר. עד גיל שלושה חודשים ניתן לעשות ברית מילה בלי הרדמה כללית, אך לאחר הגיל הזה רופאים ממליצים להיעזר בחומרי הרדמה.
לפני הברית – מה חשוב לוודא ולמה כדאי לשים לב?
לפני שעורכים את טקס ברית המילה חשוב לוודא כמה דברים בסיסיים במצבו הבריאותי והרפואי של התינוק. החשיבות שלהם נועדה למנוע פגיעה מיותרת בתינוק, שגם כך הוא רך בימים.
בראש ובראשונה, חשוב לבדוק שהאיבר של התינוק תקין ושהוא לא נולד עם מומים שונים. כמו כן, יש לוודא שהבריאות הכללית של התינוק תקינה, וכי הוא שוקל יותר מ-2.5 ק"ג – משקל המינימום לקיום טקס ברית מילה.
ישנן מחלות נפוצות בילודים, כגון צהבת ילודים, שנגרמת בשל רמות גבוהות של חומר שנקרא בילירובין בגוף התינוק. החומר הזה הוא שגורם לצבע הצהוב של ילדים הסובלים מהמחלה, ולכן חשוב לוודא שרמות הבילירובין נמוכות מ-14 מ"ג לדציליטר.
לפני שיוצאים מהבית – איך להתכונן לברית ומה חשוב שיהיה בתיק
לטקס ברית המילה עדיף לבוא מוכנים, גם כדי להיות רגועים יותר במהלך הטקס שעשוי להיות קשה להורים הטריים, וגם כדי להקל על התינוק הרך. בתור התחלה, חשוב לדעת שאסור להאכיל את התינוק רבע שעה לפני ברית המילה, וכדאי להאכיל אותו כשעה לפני תחילת הטקס.
חשוב להכין מראש מוצץ – גם אם התינוק עדיין לא מורגל למוצץ – ובקבוק יין אדום מתוק. המוהל נוהל להרגיע את התינוק על ידי מתן מוצץ טבול במעט יין.
בנוסף, כדאי להכין חיתולי בד כדי לעטוף את התינוק, חיתולים חד פעמיים ושמן פרפין כדי למרוח את החיתול ולמנוע ממנו להידבק למקום החיתוך.
במידה ואתם רוצים שהמוהל יעשה שימוש בכלים שאתם תתנו לו, כמו ערכת 'מילה טובה', כדאי להצטייד מראש בערכה הזו ולציין זאת בפני המוהל. הערכה מאושרת לשימוש על ידי משרד הבריאות והוועדה לפיקוח על המוהלים.
יש סיבוכים שצריך להכיר ולחשוש מהם בברית מילה?
ברית מילה היא הליך כירורגי לכל דבר, וכמו כל הליך אחר – גם בה יש סיבוכים שכדאי להכיר ולהיזהר מהם.
הסיבוך הנפוץ יותר הוא דימום. מדובר בסיבוך נפוץ, וכל מוהל מנוסה אמור להיות מסוגל לאבחן את הדימום באופן מיידי ולטפל בו. לשם כך כדאי להצטייד גם בתחבושות סטריליות.
סיבוך נוסף שעלול להיווצר בטקס ברית המילה הוא זיהום, שנגרם כאשר חיידקים פתוגניים מגיעים לאזור החיתוך ומתרבים שם. זיהום כזה עלול להתפשט גם לזיהום בדרכי השתן ולזיהום כללי בגוף. ישנם כמה סימנים לזיהום, מהפרשות מוגלתיות ועד חום גוף גבוה של התינוק, התנהגות אפאטית לסביבה או חוסר רצון לינוק.
במידה ואתם חושדים שהתינוק שלכם סובל מזיהום בעקבות הברית, יש ליצור קשר עם גורם רפואי שיוכל לאבחן במהירות אם אכן מדובר בזיהום ולהעניק טיפול מתאים. ברוב המקרים, הטיפול בזיהום ייעשה על ידי מתן אנטיביוטיקה או בדרכים אחרות בהתאם להחלטת הרופא המטפל.
מעבר לזיהום המקומי, קיים חשש כי התינוק הנימול יידבק במחלות זיהומיות שונות ובהן צהבת נגיפית, איידס, הפטיטיס ועוד מחלות שונות.
את הסיבוכים שנגרמים מזיהומים ניתן לצמצם ולמנוע על ידי שמירה על סטריליות מצד המוהל וסטריליות של ערכת ברית המילה. על המוהל לבצע חיטוי של אזור הברית ולערוך את החיתוך בכלים סטריליים לחלוטין.
הורים שרוצים לעבור את הברית בראש שקט ובידיעה שהתינוק שלהם לא חשוף לזיהומים מסוכנים יכולים לרכוש את ערכת הברית 'מילה טובה'. הערכה מכילה כלים סטריליים מנירוסטה רפואית לשימוש חד-פעמי.
בערכה יש את כל מה שהמוהל או הרופא צריך, וכך ההורים יכולים להיות בטוחים שהכלים בהם נעשה שימוש סטריליים לחלוטין ולא נעשה בהם שימוש קודם בתינוקות אחרים. ערכת 'מילה טובה' זכתה לאישור רפואי והלכתי של הוועדה לפיקוח על המוהלים של משרד הבריאות והרבנות הראשית.
מי מוסמך להיות מוהל ולערוך ברית מילה?
הורים רבים מופתעים כשהם מגלים שבמדינת ישראל אין צורך ברישיון כדי להיות מוהל. עם זאת, כדאי לדעת שיש הסמכה של הוועדה המשותפת למשרד הבריאות והרבנות הראשית. כדי לקבל את ההסמכה הזאת, על המוהל להציג המלצות ואישור ממוהל מוסמך על כך שהוא ערך בנוכחותו 30 בריתות.
על המבקש את ההסמכה להציג אישור רפואי המעיד על הכשירות שלו לבצע ברית מילה. בין השאר, האישור הרפואי נועד כדי לוודא שהמוהל לא סובל מרעידות בידיים, ועליו לעבור חיסון נגד צהבת נגיפית מסוג B. כדי לשמור על ההסמכה של משרד הבריאות והרבנות הראשית, מוהלים נדרשים לחזור לבדיקות תקופתיות.
לאחר האישורים הרפואיים ואישור המוהל המוסמך, יש לעבור מבחן בהלכות הקשורות לברית המילה. מוהל שעבר את כל התהליך הזה, על הנבחן לבצע ברית מול עיניו של מוהל בוחן, ממש כמו טסט.
מוהל שעבר את המבחן המעשי יזומן לבחינה רפואית אינטנסיבית מול רופאים מתחומי הפלסטיקה והאורולוגיה. רק לאחר שעבר גם את הבחינה הזאת, יקבל תעודת מוהל מוסמך.
מקרים שבהם הוגשו תביעות נגד מוהלים הן נדירות מאוד. בין שאר תפקידיה, הוועדה של משרד הבריאות והרבנות הראשית בוחנת תלונות נגד מוהלים ואף רשאית לבטל הסמכה של מוהל שלא עומד בנהלים ובתקנות. עם זאת, הוועדה לא יכולה למנוע ממוהלים שאינם מוסמכים לקיים בריתות.
כיצד מתבצע הטקס?
ברית מילה מתבצעת על ידי מוהל או על ידי רופא מוהל. במהלך הברית מהדק המוהל את העורלה על ידי מכשיר מיוחד, ולאחר מכן הוא מסיר אותה באמצעות חיתוך. ישנם כמה מתקנים שנועדו לסייע למוהל, ולרוב הוא ישתמש בדיסקית מתכת שבמרכז שלה יש חריץ. המוהל משחיל את העורלה דרך החריץ וחותך אותה. רופאים עשויים להשתמש באביזרים שונים לביצוע ברית, אך כדאי לדעת שההלכה היהודית אוסרת את השימוש בחלקם, בגלל התהליך שעוברת העורלה לפני החיתוך עצמו.
לאחר החיתוך בא שלב ה"פריעה", שבו מוהלים שונים מפשילים את הקרום הדק שנותר צמוד לפין לאחר החיתוך, ומבצעים חיתוך נוסף של הקרום הזה.
כעת, לאחר החיתוך והפריעה, מגיע שלב המציצה, בו מוצץ המוהל את מקום המילה עד שייצא ממנו דם. על פי המקורות, המציצה נעשית כדי למנוע סכנות רפואיות. יש מי שטוען כי המציצה נועדה למנוע נמק באיבר שנוצר מדם שנקרש לאחר ביצוע החיתוך.
בעוד שבברית מילה מסורתית נעשית המציצה ישירות באמצעות פי המוהל, ישנם כאלו המעדיפים לבצע את המציצה דרך התקן סטרילי שמונע את המגע הישיר בין המוהל לתינוק, וכך מפחית את הסיכון בהדבקה של מחלות זיהומיות שונות, מצד התינוק ומצד המוהל.
קראו על ברית מילה רפואית וברית מילה מסורתית – מה ההבדל?
מה עושים בברית מילה – סרטון הסבר מאתר 'סיני'
למה ישנם כאלה שמתנגדים לטקס הברית?
אמנם ברית מילה נפוצה מאוד בקרבנו, יש גם מי שמתנגד לקיים את ההליך הזה. הספרות המקצועית מלאה במאמרים התומכים בטענות נגד, אך גם במחקרים הטוענים ההיפך.
בנוסף, יש מי שטוען כי ברית מילה מנוגדת לאתיקה הרפואית ופוגעת בזכות של התינוק על גופו. אחרים טוענים כי רופאים מוהלים מוצאים עצמם במצב לא אפשרי משום שכרופאים הם נשבעו שלא לגרום נזק לחולה.
טענה נוספת של המתנגדים למילה היא הטענה הרפואית, ולפיה למרות הטענה כי מדובר בהליך שמפחית את הסיכונים הרפואיים בהמשך, הרי שבאותם סיכונים ניתן לטפל בצורה קלה הרבה יותר.
איך לסייע לתינוק להחלים אחרי הברית?
מכיוון שברית המילה היא הליך כירורגי לכל דבר, חשוב לדעת גם איך להתנהג עם התינוק לאחר ביצוע החיתוך.
אפשר לתת לתינוק לינוק מיד אחרי ברית המילה, אבל אם הוא רגוע יחסית, עדיף לחכות כשעה לפני שיקבל לאכול. בשעות שאחרי ברית המילה חשוב לוודא שהתינוק נותן שתן, בדרך כלל זה יהיה בתוך ארבע עד שש שעות.
בדקתם מה שלום התינוק בלילה הראשון וגיליתם הפרשה אדמומית בחיתול? זה טבעי והגיוני, הרי הוא עבר ברית מילה באותו יום. עם זאת, חשוב לשים לב שלא מדובר בדימום מסיבי, וכתם הדם לא אמור להיות גדול יותר מסנטימטרים בודדים. כתמי הדם לא צפויים להופיע החל מיומיים לאחר הברית, אלא אם החיתול נדבק לאזור המילה. במידה וזה קרה, יש לשמן את החיתול ואת אזור ברית המילה.
למחרת אתם עשויים לגלות הפרשה בצבעי לבן וצהוב שמופיע כשכבה על אזור המילה. מדובר בחומר שנקרא פיברין, שעוטף כל חלק בגוף שחסר לו עור כדי להגן על הגוף ולאפשר תהליכי החלמה. חשוב לדעת שלא מדובר בזיהום והיא צפויה להיעלם תוך שבוע וחצי עד שבועיים.
העטרה צפויה לקבל גוון אדום ולהיות נפוחה קצת. המצב הזה צפוי לחלוף בתוך חודשיים או שלושה. הצבע שלה יכול להיות מעט כחלחל, אך זהו צבע תקין ואין סיבה להילחץ ממנו. במידה והתינוק עבר הרדמה מקומית לפני ברית המילה, עשוי להופיע כתם כהה המעיד של שטף דם פנימי באזור בו הוזרק חומר ההרדמה. גם הכתם הזה צפוי להיעלם בתוך פרק זמן של כשבועיים.
התינוק עלול להראות חוסר נוחות בגלל שכואב לו, אך הכאבים לא צפויים להימשך לאחר יממה. אפשר להקל על התינוק על ידי מתן משככי כאבים לפעוטות על פי המינון הנדרש.
בשבוע וחצי שאחרי ברית המילה, כדאי לשטוף את אזור ברית המילה בכל פעם שמחליפים חיתול. את השטיפה יש לבצע עם מים פושרים וסבון המותאם לתינוקות.
סיבוכים רפואיים לאחר הברית: למה צריך לשים לב ומתי לפנות לרופא
בשל אופיו הכירורגי, ביצוע ברית מילה עשוי לגרום לסיבוכים רפואיים שונים, ולכן חשוב להכיר את האפשרויות השונות כדי לדעת מה לעשות בכל מקרה.
מחקר שנערך בישראל בקרב כעשרים אלף תינוקות שנולדו בישראל בשנת 2001 מצא רק שני מקרים של זיהום בעקבות ברית מילה, ו-16 מקרים בלבד של דימום יתר. על פי המחקר, אף תינוק לא נזקק לעירוי דם, אך חלקם נזקקו לתפרים. למעשה, המחקר גילה כי סיבוכים בברית מילה מגיעים לפחות מחצי אחוז מקרב התינוקות שנימולו, ואין הבדל משמעותי בכמות הסיבוכים שהתרחשו בעקבות ברית מילה שבוצעה על ידי רופאים או על ידי מוהלים מוסמכים.
למרות הנתונים המעודדים, כדאי להיות מוכנים ולהכיר מבעוד מועד את הסיכונים שעלולים לצוץ בעקבות הברית.
למשל, במידה והתינוק לא מפסיק לדמם – יש לפנות לגורם מקצועי. אם הדימום מופיע בצבע אדום כהה, יש ללחוץ על מקום הדימום עם צמר גפן באמצעות האצבעות.
בנוסף, חשוב לפנות לגורמי רפואה במידה והתינוק לא נותן שתן שש שעות לאחר הברית, מסרב לינוק או שהוא בוכה בלי הפסקה. חשוב לשים לב שהתינוק לא מפתח חום גוף מעל 38 מעלות ושהאדמומיות שבאה בעקבות החיתוך לא מתפשטת. אם אחרי היום השלישי הנפיחות ממשיכה לגדול – יש לפנות לגורמי רפואה.
כדי לצמצם את הסיכונים הבריאותיים, ניתן לדרוש מהמוהל לעשות שימוש בערכה חד-פעמית כמו ערכת "מילה טובה", וכך ניתן לדעת בוודאות שהברית נעשית באמצעים סטריליים ואין חשש שהכלים לא עברו חיטוי כמו שצריך.
קראו עוד על סיבוכים אפשריים בברית מילה ולאחריה | ד"ר יונתן סטנלי
ניתן לשלוח שאלות בוואטסאפ או בטופס צור קשר ותיענו בהקדם בשמחה